Zó ga je zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in

Als de dag van gisteren herinner ik me een sollicitatiegesprek van toen ik 22 was. Ik werd onverwachts uitgenodigd voor een sollicitatie terwijl ik niet de gevraagde vooropleiding had. Ik vertelde mijn omgeving niet dat ik ging solliciteren: dan hoefde ik een eventuele afwijzing ook niet te vertellen.

Tijdens het gesprek werden me in rap tempo vragen gesteld. Per vraag zakte ik verder onderuit, werd ik zenuwachtiger en kwam ik slechter uit mijn woorden. Aan het einde van het gesprek mompelde ik onverstaanbaar het een en ander en ik vertrok. Ik voelde me zó rot.

“Dit nooit meer” dacht ik..

Hoe zorg je ervoor dat je relaxt richting een sollicitatiegesprek gaat? Ook als je negatieve ervaringen hebt en als je al een paar keer bent afgewezen?

Het doet me denken aan afgelopen zondagavond toen ik met mijn vader naar Ajax keek. Volgens mijn vader was het niet om aan te zien. Ik heb daar weinig verstand van, maar de teller links bovenin zei inderdaad genoeg. “Babel had te veel tijd nodig voor het doel, wel een goede kopbal van Tagliafico, maar helaas staat Martinez zo vrij als wat en toch schiet hij naast.” Aldus de commentator en de bewoordingen van mijn vader laat ik maar achterwege.

Maar het punt is: die spelers staan er allemaal wel desondanks er een stadion van kritiek om hun heen bevindt. En of ze goed of slecht spelen, het is moedig en kwetsbaar op de middenstip te verschijnen. Het is áltijd makkelijker er niet te gaan staan: Niet verschijnen betekent ook geen meningen van anderen.

En dat is hetzelfde met solliciteren. Als je geen brief verstuurt en geen gesprekken voert kan je ook niet afgewezen worden. Dan hoef je je omgeving niet te vertellen dat je niet bent aangenomen. Hoe meer zichtbaar je wordt hoe meer kans op meningen van derden.

En zoals een van mijn vriendinnen zei na mijn sollicitatie: wat knap dat je überhaupt hebt gesolliciteerd. Zij vertelde dat ze er nooit aan was begonnen omdat ze al niet de juiste vooropleiding had.

Wees niet bang op je eerste werkdag fouten te maken, bedenk hoe moedig je bent überhaupt een nieuw avontuur aan te gaan.
Wees niet bang voor de mening van anderen als je een eigen bedrijf start, bedenk hoe moedig je bent op te staan en jezelf te laten zien.
Wees niet bang een slecht sollicitatiegesprek te voeren, wees trots op jezelf dat je zo moedig bent om ondanks je zenuwen jezelf op te doffen en een vreemd bedrijf binnen te stappen.

Moedig hoor!

Zoom in op hoe moedig je bent te gaan solliciteren op een vreemde baan, bij vreemde mensen op een vreemde plek in plaats van te luisteren naar je kritische stem.

Ontvang gratis mijn vijf bewezen stappen als je je centen wilt verdienen met dát waar je energie van krijgt, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen mijn blogs en tips.

* indicates required