Werk waarin je verder wilt groeien.

Herken je dit? Je bespreekt waanzinnige ideeën omtrent een andere baan of onderneming met een vriend of vriendin. Uiteindelijk ga je stuiterend van energie naar huis. De volgende dag gaat de wekker om naar werk te gaan en de energie die je voelde is afgezwakt. Aan het einde van de week is er niets meer over van je plan. De situatie in je werkende leven is nog steeds hetzelfde.

Dit patroon kun je doorbreken en daarvoor zijn onderstaande twee regels bijzonder handig:

Regel nummero 1: Een beetje buikpijn hoort erbij. De meeste ideeën waar je energie van krijgt, geven je ook buikpijn zodra je denkt aan al die beren op de weg. Voorbeeldje: ik besloot ooit mijn baan op te zeggen en wat werd ik blij van dit idee! Maar oei wat had ik daar ’s nachts buikpijn van: “Moet ik dit nu wel doen?” “Heb ik straks wel genoeg geld?” “Wat als ik een verkeerde keuze maak?”. Allemaal logische gedachten, maar je zal van je veilige haven moeten vertrekken door iets nieuws te doen. En als je écht nieuwe dingen gaat leren, dan krijg je daar vaak van te voren een beetje buikpijn van.

Een oud klasgenoot begon laatst aan een nieuwe baan, ze was toe aan een nieuwe uitdaging zei ze. Ze had er zin in! Na een maand in haar nieuwe functie kwam ze erachter dat ze eigenlijk weer dezelfde dingen deed en dat is wat ik bedoel: Geen nieuwe dingen leren, geen nieuwe uitdaging, dus ook geen buikpijn.

Regel nummero 2: Als je iets bedenkt waar je energie van krijgt, ga er dan zo snel mogelijk mee aan de slag. Elk idee heeft altijd 1 miljoen redenen om het toch niet te doen. Voordat je de 1 miljoen redenen de kans geeft, kom in actie en start met kleine stapjes. Pak je idee aan alsof je een stapel mikado stokjes loslaat. Kijk welk stokje je het makkelijkst kunt pakken en dan kom je vanzelf tot de kern.