Wat wil ik dan wel met mijn werk?

Vorige week dinsdag zat ik in de trein op weg naar Rotterdam. Ik kwam in gesprek met een heel aardige meneer die naast mij zat. Hij was een jaartje of 35 en hij was onderweg naar zijn werk. Hij vertelde me dat hij al een uur in de trein zat en dat hij er wel een beetje klaar mee was. Niet vanwege het zitten of vanwege het feit dat ik ‘m de oren van z’n hoofd kletste: Nee, het was vanwege het feit dat hij behoefte had gekregen aan een sigaret. Hij legde uit dat hij een frequent roker is en dat hij dit vanaf zijn begin twintiger-jaren deed en zoals velen met hem wilde hij hiermee stoppen.

Ikke natuurlijk nieuwsgierig:
Hoelang rook je dan nu en hoe komt het dat je ermee wilt stoppen en heb je dat al wel eens geprobeerd? Blablabla.. En natuurlijk werd hij op een gegeven moment cranky want hoe langer we het hadden over het stoppen met roken hoe meer zin hij kreeg in een sigaret. Begrijpelijk ook. We hadden nog een kleine chitchat over zijn en mijn werk waarna we afscheid namen op Rotterdam Centraal. Hij snel naar de uitgang om z’n sigaretje op te steken en ik richting mijn andere trein op weg naar Bergen op Zoom.

En wat mij nu zo intrigeert aan het hele “stoppen met roken” ding is dat ik heel vaak hoor “Ik zou wel willen stoppen met roken” en wat gebeurt er dan in je hersenpannetje: Het woord roken wordt gevisualiseerd dus je denkt aan…. roken. Of: ik zou minder koffie willen drinken: en wat zie je dan voor je? Koffie. Of: Ik zou wel wat af willen vallen en wat zie je dan voor je: Afvallen. En is afvallen nou een woord waar je heel blij en energiek van wordt? Ik dacht het niet.

De kunst zit hem er in te visualiseren wat je wél wilt: Want als je niet rookt, wat doe je dan wel? Zie je dan voor je dat je huid er stralender uitziet? Zie je dan voor je dat je meer geld hebt op je bankrekening? Zie je dan voor je dat je een goed uithoudingsvermogen hebt? Wat zie je wél?

Zo is het ook met je baan:
Ik vind mijn werk niet meer leuk.. Pats! Je ziet je niet-leuke-werk voor je.
Ik twijfel wat ik wil met mijn werkende leven.. Pats! Je ziet en voelt twijfel.
Ik weet niet wat ik dan wel wil.. Pats! Je ziet vraagtekens en wellicht voel je jezelf wankel en richtingloos.

De kunst zit ‘m er in voor je te zien wat je dan wel wilt: want alles wat je aandacht geeft en alles wat je visualiseert groeit.
En wat nou als je niet wéét wat je wilt? Onzin! Er is altijd wel iets dat je weet: Al is het vrijheid, jonge collega’s, gezelligheid of lol. Er is altijd iets dat je wél voor je ziet en waar je naartoe kunt groeien. Start vandaag met bedenken “wat dan wel” en wie weet is het ontslag nemen bij je huidige baan dan nog maar een kleine bijkomstigheid.

Good luck!

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required