Waar ligt jouw uitdaging?

De meeste Nederlanders vinden plezier in het werk belangrijk. Toch is een groot deel van de Nederlanders niet echt gelukkig in zijn functie. Volgens wetenschappelijk onderzoek uit 2010 van hoogleraar arbeidspsychologie P. Warr en de journalist G. Clapperton zijn er 12 factoren die invloed hebben op jouw geluk op werk.

Laten we eens een klein testje doen:

A. Geef eerst onderstaande stellingen een cijfer: Geef dus aan hoe belangrijk jij de stelling vindt in het werkende leven, in het algemeen genomen.

B. Geef nu je eigen werk voor onderstaande stellingen een cijfer. Note to self: wees hierin heel eerlijk. Denk er niet te lang over na maar ga op je gevoel af. Hoe voelen onderstaande punten voor jou momenteel?

Dus bijvoorbeeld: Ik vind “de mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet” heel belangrijk: Dit geef ik een 9.
Hoe ik het nu, momenteel, ervaar in mijn werk, dat geef ik een 6.

 1. De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet.
 2. Gebruik kunnen maken van je sterke kanten.
 3. De mate van uitdaging, waarbij ‘gemiddeld lastig’ het beste is.
 4. Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert.
 5. Weten wat er van je verwacht wordt.
 6. Voldoende en prettige sociale contacten.
 7. Een passend salaris.
 8. Veilige en plezierige werkomgeving.
 9. De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen.
 10. Een goede baas.
 11. Voldoende toekomstperspectieven.
 12. Een organisatie waar je eerlijk behandeld word.

Bij welke punten is de afstand in de twee cijfers het kleinst? Bij welke punten is de afstand in de twee cijfers het grootst? Het is soms goed te zien op welke gebieden je tevreden bent en op welke gebieden je uitdagingen liggen. Kan je voor jezelf bedenken hoe deze afstand tot stand is gekomen?

Als mensen geen blijdschap/geluk meer ervaren in hun werk, ontstaat de tweestrijd des levens: enerzijds zou je graag iets anders willen doen. Je bent op zoek naar uitdaging, ontwikkeling en plezier. Anderzijds: werk geeft inkomen en inkomen geeft zekerheid, die wil je ook niet zomaar opgeven.

Vervolgens blijft deze tweestrijd bestaan en hierdoor komen we al gauw in een cirkel terecht waarin we veel nadenken.
Zou je meer over jezelf willen leren met betrekking tot deze tweestrijd? Plan een gratis sessie waarmee je inzichten krijgt in jouw werkgeluk.

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required