Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Een maandagavond 18:00. De bel gaat en er staat een man van de Ikea voor mijn deur met drie grote dozen. Mijn nieuwe bed werd geleverd. Ik bedank de beste man en ik sleep de drie grote dozen meteen naar boven. Ik pak de drie dozen uit en ik zie in 1 van de drie verpakkingen een gebruiksaanwijzing. Zonder twijfel smijt ik dat boekje in de hoek. We hadden een simpel houten bed uitgekozen, dus hoe moeilijk kon het zijn? Ik denk nog bij mezelf: me neme een lat links, rechts, onder en boven, die schroef ik aan elkaar vast, pootjes eronder en we leggen er de bijgeleverde lattenbodem in. Over een uurtje lig ik! Nou….. mooi niet: long story short: ik heb de volgorde precies verkeerd om aangepakt en drie keer linksaf is ook rechtsaf en uiteindelijk stond ‘ie.

En de meesten van ons zijn echte doeners:

Heb je een nieuwe magnetron, dan zullen de meesten van ons wat heen en weer klikken met de knoppen van het model.
Heb je een nieuwe telefoon, dan zullen de meesten van ons lekker wat rondkijken in het apparaat tot we het door hebben.

Gaandeweg leren we hoe iets in elkaar zit.

En wat doen we als we een idee hebben om voor onszelf te beginnen? Dan gaan we daar heel veel over nadenken en praten. En ik was daar zelf niet anders in: van het overnemen van een franchise formule tot het maken van een fitnessproduct: ik heb er allemaal over nagedacht. En met nadenken kom je niet veel verder in het ondernemerschap. Als je voor jezelf wilt beginnen moet je dit doen zoals de meesten hun ikea bed in elkaar zetten: Doen, actie! Want door te doen kom je allerlei dingen tegen die je niet had voorzien en van het ondernemerschap bestaat nou eenmaal geen gebruiksaanwijzing.

Dusss:

Wil je een eigen kledingmerk? Koop een T-shirt, bedruk ‘m met je design en verkoop ‘m aan iemand die het shirt tof vindt.
Wil je een yogaschool starten? Zoek een paar mensen bij elkaar die yoga willen beoefenen en start met een les in het park.
Wil je workshops verzorgen aan bedrijven? Maak een workshop en vind 1 bedrijf waar je ‘m kan geven.

Op die manier zorg je dat je dromen realiteit worden. Doen dus..

Enne, nu de Lion King toch in de bios is, Walt Disney sprak in zijn tijd al de volgende wijze woorden:

“Starten doe je niet door eeuwig over zaken te praten, maar door er gewoon mee te beginnen.”