Uitstelgedrag.. Hoe ga je daarmee om?

Wel vaker maak ik voor mezelf een planning die er (al zeg ik het zelf 🙂 ) best goed uitziet: voor de volgende dag staat alles wat ik wil doen op papier: Sporten, een verslag schrijven, een afspraak, administratie etc.. Alles heb ik op een rijtje gezet zodat ik met rust in mijn hoofd naar bed kan. De volgende dag bekijk ik mijn planning en ik zie al wat taken staan waar ik eigenlijk geen zin in heb. Ik bedenk mezelf dat ik sommige dingen “later wel doe” en ik begin met hetgeen dat me de minste moeite kost. Maarrr natuurlijk eerst even rustig beginnen met een bakkie.. En zo loopt uiteindelijk mijn planning (waar ik zoveel rust van kreeg;)) kriskras door elkaar en krijg ik de helft niet af. Nu weet ik dat veel mensen daar last van hebben: In eerste instantie rust krijgen van het maken van een planning en vervolgens de boel uitstellen. Niets is minder menselijk.

Wat ik de allerbeste tip vind voor het behalen van je doelen is de volgende:

Stel, je hebt besloten vandaag naar de sportschool te gaan, je hebt alleen geen zin (hebben we allemaal wel eens last van). We zitten op dat moment met onze gedachten in het sporten zelf: al die inspanning waar je op dat moment geen zin in hebt en niet te vergeten dat je er ook nog helemaal heen moet fietsen. Het liefst stel je die inspanning uit.
Probeer jezelf op dat moment eens heel bewust voor te stellen hoe het voelt als je al bent geweest, je al lekker hebt gedoucht en op de bank zit om een serie’tje aan te zetten: met een voldaan gevoel.

Zo is het ook met sollicitaties die je wilt versturen: misschien heb je er niet altijd zin in, maar hoe voel je je als je het eenmaal gedaan hebt?

En dat is een van de beste motivaties om je planning uit te voeren: Kijk niet naar de taak zelf maar kijk met een boog over je taak heen en zie, hoor en voel hoe het is als je je taak eenmaal volbracht hebt.

 

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required