Outside your comfortzone, die kennen we nu wel.

Half zeven ’s ochtends, Hotel Mitland op een herfstachtige dinsdagochtend en ik stond daar op de stoep (wie had dat ooit gedacht #zovroeg). Ik had me aangemeld voor een pitch-ontbijtsessie. Dat was iets heel nieuws voor me: ik had niet veel verstand van pitchen, ik kende de mensen niet, ik kende de plek niet en ik wist niet wat ik moest verwachten van zoiets. Er gingen verschillende gedachten door me heen: Heb ik het wel goed voorbereid? Zal ik gewoon afzeggen? ;-), Hoeveel mensen zullen er zijn?

Laten we zeggen dat ik het spannend vond.

We zaten in een grote kring met tafels en stoelen in een vergaderzaal met pakweg 30 man en 1 voor 1 ging iedereen voor de groep staan om de one minute pitch te houden. En zo ook ik: Ik begon mijn pitch enthousiast en ik probeerde mijn verhaal te vertellen zoals ik ‘m had voorbereid…… en toen ik klaar was zag ik op de klok dat ik nog 43 seconden over had.

Ik kon links rechts nog wel wat bijschaven aan die hele pitch dus (of nouja.. eerder bijvoegen). Al helemaal toen iemand tijdens het netwerkgedeelte aan me vroeg “maarreh wat doe je nou eigenlijk precies?”. Het werd me duidelijk dat ik in het genre pitchen nog iets te winnen had….

Dus ik me weer inschrijven voor een pitch-ontbijtsessie en nog een keer en nog een keer en ik moet zeggen dat het zo langzamerhand een bekende situatie voor me word. Ik word er steeds beter in en ik weet wat ik in de betreffende situatie kan verwachten.

En ik denk dat dit precies het punt is waar het strookt in onze plannen: Het onbekende. We kennen onze eigen werksituatie als de binnenkant van onze broekzak en we weten wat we moeten doen om in ons huidige werk een positieve reactie teweeg te brengen. En dat is fijn want zo weten we waar we aan toe zijn.

Anderzijds: als je stiekem toe bent aan een nieuwe uitdaging en als je voelt dat je je talenten veel meer wil benutten dan zul je op een gegeven moment de hand met het onbekende moeten gaan schudden. Enerzijds is dat oncomfortabel want je kent de situatie niet. Toch zal je op deze manier weer een stapje dichterbij je gewenste situatie komen en dat stapje ligt nou eenmaal buiten je comfort zone.