Op deze manier kom je tot werk waar je voldoening uit haalt.

Werk waardoor we onszelf aan het einde van de dag voldaan voelen. Werk waar we energie van krijgen en waar we blij van worden. Dat is een grote wens van velen en toch hebben veel mensen dit gewoonweg niet. En wat moet je doen als je dit wél wilt? Wat als je je huidige baan een 6 geeft, terwijl je voelt dat je voor die 9 wilt gaan?

Wat moet je dan doen?

Dat is dus helemaal niet zo moeilijk: Als je werk wilt doen waar je voldoening uit wilt halen ga dan op zoek naar alle momenten in je leven waar jij voldoening ervoer. Klinkt eigenlijk best simpel he?

Mijn advies: Stop een kleedje, pen en papier in je rugzakkie, telefoontje thuis en ga eens lekker naar een park of ergens waar het rustig is. Start dan in chronologische volgorde, bijvoorbeeld bij je basisschooltijd (mocht je nog weten wat je daar allemaal uitspookte) en anders je middelbareschooltijd. En begin met schrijven: wanneer voelde je je blij, wanneer voelde je je energiek, wat vond je lachen, wanneer was je helemaal in je element: van kleine tot grote gebeurtenissen, van gesprekken, presentaties, scheikundelessen, tot grappen maken in de klas.

Vond je het fantastisch om de lolbroek te zijn in de klas?
Vond je het mooi om verhalen te schrijven bij Nederlands?
Was je lid van de leerlingenvereniging om feesten te organiseren of was je juist lid van de leerlingenraad om mee te praten over de organisatie van de school?
Voelde je je goed bij creatieve momenten of was jij echt diegene die met iedereen een praatje maakte?

En hoe zat dat met je vervolgopleiding?

Kijk, en zo krijg je een lijst met gebeurtenissen, acties en momenten waar je blijkbaar voldoening uit haalt en daar kan je een patroon in vinden. Ik zeg het wel vaker: Je kunt niet zomaar kiezen waar je voldoening uit haalt in het leven. Je bent gevormd gedurende je levensjaren: je hebt zo ontzettend veel op bewust en onbewust niveau meegekregen. Soms lijken dingen nog zo cool, maar je zult het écht mee moeten maken om te weten of het ook echt bij jou past.

De foto’s op instagram van het openen van het nieuwste koffietentje lijken fantastisch en als je dat zelf zou doen vind je er misschien geen klap aan. Snap je? Je moet dingen meemaken om te weten waar je voldoening uit haalt en soms lijken dingen in onze imagination fantastisch terwijl je geen flauw idee hebt hoe het zal zijn als je het echt aan het doen bent. Door een onderzoek te doen in je geschiedenis maak je al een goed begin om erachter te komen waar jouw voldoening ligt.

Stop dreaming, start doing!

Wil je meer weten over het vormgeven van jouw werkende leven? Op 19 september geef ik een gratis Masterclass hierover. Aanmelden kan op deze pagina.

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required