Doen of hebben?

Afgelopen week was ik op een feestje, iemand werd 30 en dat is iets wat de laatste tijd wel vaker gebeurt in mijn omgeving.
Zelf moet ik er aankomende zomer ook aan geloven dus ik was even nieuwsgierig. Ik vroeg, joh.. hoe voelt dat nou? 30 worden? Hij reageerde nonchalant en tevreden “Helemaal prima, ik ben tevreden hoor.. Ik heb vorig jaar een huis gekocht, ik heb een leuke relatie en ik heb een goede baan!”. Heerlijkheid, zo’n tevreden antwoord en het zet me ook meteen aan het denken..

Ik vind het zelf een mooie check om te zien of je tevreden bent in waar je staat in het leven en ik denk dat er ook een andere check bij hoort. “Heb je alles wat je leuk of belangrijk vindt in het leven” en “doe je alles wat je leuk of belangrijk vindt in het leven?”. Want dit zijn twee heel verschillende facetten in het leven die soms in elkaar overlopen, maar soms ook ver van elkaar vandaan staan.

Enerzijds kun je dingen hebben in je leven die je geluk brengen: een huis, een tuin, een fijne auto, een relatie, een goede baan, een fijn salaris, een dertiende maand, leuke kleding etc etc. Anderzijds kun je dingen doen in je leven die je geluk brengen: sporten, reizen, mensen helpen, werken vanuit passie, je geliefden zien, nieuwe dingen leren, jezelf uitdagen, studeren, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plekken leren kennen, een vreemde taal leren and whatever comes to mind.

Stel jezelf de vraag eens “Hoe sta je ervoor op dit punt in je leven?”. Beantwoord je deze vraag in termen van hebben of doen en check eens of dat voor jou in balans is.

Bij wijze van: Heb je een baan waarbij je hopelijk al, financieel gezien, met je vijftigste met pensioen kunt gaan of doe je werk waar je het liefst nooit meer mee wilt stoppen?

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required