Dit is echt mijn ding!

Twee weken geleden was ik met een van mijn klanten in gesprek: Echt een stoere en energieke meid: Een jaartje of 28, vol  ideeën en een goed reflectief vermogen. Iemand waar ik graag mee samenwerk.. Ze zei iets wat me enorm aan het denken zette.. Ze vertelde me dat ze wel eens om haar heen mensen ziet die echt “een ding” hebben. Mensen op TV, op Instagram, sporters en artiesten. En ze vertelde me dat ze nog wel eens jaloers kon zijn hierop want het leek haar zo handig om “een ding” te hebben.. Om goed te zijn ergens in.. Om expert te zijn ergens in.. om ergens eigenaar van te zijn.

En dat deed me denken aan mezelf want ik hoor het mezelf nog zo zeggen.. Ik was denk ik een jaartje of 20 en ik zat wat rond te zappen op TV. Ik flitste langs een documentaire over Michael Jordan en ik zei tegen een van mn vriendinnen die met me meekeek “Het lijkt me zo heerlijk als je echt een ding hebt waar je goed in bent. Dan is dat gewoon hetgeen dat je het allerleukste vindt”. Mijn vriendin knikte instemmend en we keken de documentaire verder. Deze documentaire was voor mezelf de eerste eye-opener waardoor ik besefte dat “gewoon een ding hebben” niet bestaat, of tenminste: je kunt wel een ding hebben maar je hebt daar wel vijf dingen onlosmakelijk voor nodig:

1. Je moet tegen afwijzing kunnen.
2. Doorzettingsvermogen.
3. Doorzettingsvermogen.
4. Doorzettingsvermogen.
5. Doorzettingsvermogen.

Michael Jordan die vroeger in zijn jeugd uit verschillende teams werd gezet waaronder uit het High School basketbalteam. De reden hiervoor? Hij was te middelmatig en hij had niet genoeg talent.

Zo ook Walt Disney: Walt Disney moest vertrekken bij de Amerikaanse krant omdat er weinig fantasie in zijn tekeningen zat. Daaropvolgend richtte hij zijn eigen studio op dat cartoons produceerde, maar dat kwam niet van de grond en Walt Disney maakte een faillissement mee. Na zes jaar opgekrabbeld te zijn vanuit zijn faillissement klopte hij met het idee van Mickey Mouse aan bij MGM Studios en wat dacht je? Zijn idee werd afgeschoten. De tekenfilms over de muis zouden angstaanjagend zijn op het witte doek.

En wat dacht je van J.K. Rowling, de Britse schrijfster die bekendheid verwierf met de bekende Harry Potter-boeken. Tijdens het schrijven van haar Harry Potter boeken (die ze vaak schreef in de trein) scheidt ze van haar Portugese echtgenoot en gaat ze met haar jonge dochtertje terug naar Engeland. Ze moet de bijstand in en zo probeert ze zichzelf en haar dochtertje te onderhouden als alleenstaande moeder terwijl ze verder werkt aan Harry Potter. Het manuscript van het eerste deel wordt tientallen keren afgewezen en uiteindelijk krijgt Rowling de goedkeuring van Bloomsbury Publishing, een kleine uitgeverij in Londen. Ze willen haar boek met een laag bedrag uitgeven en ze geven haar tevens het advies om te zoeken naar een andere baan. Volgens de uitgever zou ze nooit van haar inkomsten als schrijfster kunnen leven.

Dusss… Wat doe jij als je geen zin hebt om te solliciteren, brieven te schrijven, je cv op orde te brengen of als je wordt afgewezen bij een sollicitatie?
En wat doe jij als je eigenlijk wel iets voor jezelf zou willen beginnen?

Ga ervoor en zet door: drie keer linksaf is immers ook rechtsaf. Go for it!

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required