De twee wolven

Wanneer we niet weten wat we écht zouden willen in het werkende leven zijn we geneigd op zoek te gaan naar onszelf: We dromen, we praten, we denken na en we gaan op reis om daar op zoek te gaan naar onszelf. Wie ben ik en wat wil ik nou eigenlijk echt? Waar word ik gelukkig van?
Nu is er niets mis met het hebben van dromen, maar als het blijft bij dromen en wanneer niet gewerkt wordt aan het realiseren van dromen dan zijn we geneigd in een vicieuze cirkel terecht te komen. We raken in tweestrijd in onszelf: een oud gezegde noemt dat het gevecht tussen de twee wolven:
“Eén wolf is in twijfel, is bang, heeft angsten, heeft spijt en heeft zelfmedelijden. De andere wolf heeft lol, vrede, hoop, compassie, is sereen en is genereus. Het gevecht tussen de twee wolven is gaande in jou en in elk levend mens. En dan ontstaat de vraag, wie van de twee wolven wint het gevecht?

Antwoord: De wolf die jij zelf voedt.”

Wanneer je een stap wilt zetten in jouw werkende leven en bepaalde dromen wilt realiseren voelt dat eng en spannend. Ook mét angsten en twijfel kun je doorzetten, kies voor wat je graag zou willen en wees bedacht op welke wolf je voedt tijdens dit proces.