De stappen naar werkgeluk

Het leven kun je verdelen in vijf verschillende deelgebieden:

Professioneel
Spiritueel
Materieel
Financieel
Gezondheid

Op elk gebied hebben mensen in de loop der tijd vragen. Wat moet ik met mijn werk? Wat vind ik belangrijk in het leven? Hoe kan ik mezelf gezonder voelen? Etc..

Neem bijvoorbeeld het onderdeel gezondheid: Uit grootschalig onderzoek onder Nederlanders met de leeftijd 18+ blijkt dat 49 procent overgewicht heeft (bron: Volksgezondheid & Zorg). Veel Nederlanders zullen dus wel eens op een punt komen dat ze gezonder willen gaan leven. Als een gezondheidsvraag zich aandient zijn verschillende oplossingen voor de hand liggend: Een abonnement op de sportschool, je downloadt een leuke hardloop-app, je volgt een online voedings-app, etc.. De mogelijkheden op het gebied van gezondheid zijn onbeperkt en veel mensen maken er gebruik van, het is een gewoonte. De onderdelen waar je aan werkt op het gebied van gezondheid zijn praktisch: beweging, voeding en coaching.

Op professioneel gebied vinden vier van de tien Nederlanders hun werk niet bevredigend (psychologie magazine). Op de een of andere manier zijn de oplossingen op werkgebied minder laagdrempelig. Als iemand zijn werk niet meer leuk vindt gebeuren er vaak drie dingen:
1. Iemand blijft nog lang in hetzelfde werk. 2. In deze tijd wordt er veel nagedacht over “wat dan wel”. 3. Er wordt voldoening gezocht in de andere deelgebieden, men gaat bijvoorbeeld meer sporten.
Mensen kunnen in deze drie dingen lang door blijven gaan en lang in het hoofd blijven zitten met werkvragen. De stap naar een loopbaancoach blijkt anders dan de stap naar begeleiding op gezondheidsgebied, terwijl de vraag hiernaar van eenzelfde grootte lijkt (zie voorgaande onderzoeksresultaten). Ik vraag me af waarom er zoveel sportscholen zijn en waarom er geen “loopbaanscholen” zijn ;-). De stappen in loopbaancoaching zijn namelijk ook praktisch, net als de stappen op gezondheidsgebied (beweging, voeding en coaching).

Ben je benieuwd welke stappen dat zijn? Plan een gratis sessie!

Ontvang gratis mijn E-book met de vijf bewezen stappen voor het creëren van een werkend leven dat écht bij je past, waar je voldoening uit haalt en waar je blij van wordt. Ontvang meteen wekelijkse blogs die je op weg helpen naar werkgeluk.

* indicates required