Dag oude baan, hallo nieuwe uitdaging.

Ik was 23 en ik gaf fulltime les aan een beroepsopleiding. De ene dag kwam ik mopperend thuis, de volgende dag vond ik mijn werkdag oké. Ik twijfelde of mijn werk bij mij paste: “als dit het niet was, wat dan wel?” Twijfel, twijfel, twijfel. Mocht ik ooit onzeker zijn over mijn uithoudingsvermogen: Niet nodig want dit hield ik met gemak jaren vol.

Werken met offdays en een gebrek aan voldoening is niet nodig. Hieronder drie tips als je stiekem verlangt naar nieuwe uitdagingen en groei in je werkende leven.

Tip 1: Accepteer dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Stap je uit de twijfelmodus dan treed er iets in werking. Je gaat op zoek naar wat je wel wilt: Energy flows where the attention goes. Ik dacht een tijd na over het kopen van een nieuwe auto. Op het moment dat ik besloot er écht een te kopen stond ‘ie binnen een paar weken voor mijn deur. Zolang je twijfelt bestaat de kans dat je blijft nadenken, zonder aan de slag te gaan.

Tip 2: Stop met nadenken over wát je gaat doen en start met erachter komen waar je energie van krijgt. Maak een plan. De grootste valkuil die ik tegenkom bij mijn klanten is het overdenken van mogelijkheden “Zal ik bij dit bedrijf blijven, richt ik me op een andere baan, start ik een opleiding of begin ik voor mezelf?”. Stel, je wilt een nieuwe auto. Denk je dan continu na over een Opel of een Fiat? Klinkt het dag en nacht “Opel, Fiat, Opel Fiat” in je hoofd? Of bezoek je dealers, bekijk je foto’s op internet, maak je een testrit, spreek je mensen die in een dergelijke auto rijden en neem je dan een beslissing?

Wie weet concludeer je alsnog in je oude waggie te blijven rijden.

Tip 3: Het is voor nu niet belangrijk of je blijft in je huidige baan of een carrière switch maakt. Besteed aandacht aan twijfels en maak een plan zonder in keuzes te denken. Een jaar geleden nam een jonge meid deel aan mijn cursus. Zij zat in het onderwijs en ze twijfelde of dit “haar ding” was. Ze concludeerde aan het einde van het traject volmondig dat dit werk perfect bij haar paste: Ze onderzocht de Opel en de Fiat en reed rustig weg in de Peugeot die ze al had.
Winst: ze maakte een eind aan haar twijfels en kon met focus verder.

Mocht je meer willen weten over hoe je geld verdient met dát waar je in verder wilt groeien, download mijn E-book op www.working-life.nl/e-book.