Creëer een werkend leven dat je écht wilt.

Nieuwe dingen leren.
Jezelf opnieuw uitgedaagd voelen.
Jezelf geïnspireerd voelen.
Nieuwe mensen leren kennen.
Succes hebben.
Enthousiast zijn over je werk.

Wát zou het mooi zijn als je dit terug kan vinden in je werk.. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Dat draait voor een groot deel om je eigen grenzen:

Vroeger werkte ik in het onderwijs en daar leer je veel over het aangeven van je grenzen. Zo ook tijdens mijn stage in mijn tweede jaar. Ik had een groep van 28 studenten op een MBO in Nieuwegein: 28 jongens en dus 28 pubers, die niet voor de deur stonden te trappelen van “mogen we al?!”

Er zat 1 jongen tussen die er echt, maar dan ook echt, geen zin in had. Hij kletste alsmaar door tijdens mijn uitleg. En ik als twijfelachtige, onervaren docent: “Hey! Wil je even opletten?!.. Hey, ehh, hallo?.. Draai je eens om. Ik accepteer dit niet hoor, dit is écht de laatste keer! Ja oke.. Dan nu echt de laatste keer! Ehh.. ik vind het echt heel vervelend worden nu!”.

Ik corrigeerde hem aan de lopende band, maar er kwam geen moment dat ik hem er uit stuurde: Ik stelde mijn grens niet.

En wat gebeurt er als je thuis komt van werk waar je niet blij van wordt? “Ja, weet je wat er nu weer gebeurde op werk, pf ik zit daar echt niet op mn plek, sjonge morgen weer hetzelfde, ik ga dit niet nog jaren doen hoor..”

En nu vraag ik je: waar is jouw grens? Hoe lang kom jij nog thuis met het onvermijdelijke gevoel dat het op deze manier niet klopt, maar je toch door blijft gaan? Hoe lang blijf jij je irriteren aan die storende leerling in de klas zonder de grens te stellen van “nu is het genoeg!”.

Ik heb die leerling elke week laten zitten in mijn klasje, want ja het was toch wel een aardige jongen en hij bedoelde het vast niet zo.. En zo is het ook met je werk: je hebt een prima salaris, ook best wat leuke collega’s, zo erg is het niet.

Wanneer stel jij de grens en kies je voor werk waar je een lach van krijgt op je gezicht? Er zijn zó veel mensen die giga blij zijn met hun baan of bedrijf en waarom zorg jij er niet voor dat je daar 1 van bent?