Bij het najagen van ons droomleven staat onze financiële overtuiging vaak in de weg.

Natuurlijk wil je per maand je rekeningen kunnen betalen en je financieel geen zorgen hoeven maken. Daarentegen zijn wij mensen in staat onze financiële behoefte de overhand te laten nemen in keuzes omtrent ons geluk. “Verdien ik dan wel genoeg? Kan ik wel rondkomen met dat werk?”, of denk aan de maandelijkse optelsom van onze financiën die we maken in ons hoofd. Dit zijn welbekende gedachten die opkomen in onze interne wereld wanneer we dromen over een andere invulling van het werkende leven.

Nu zou je jezelf de vraag kunnen stellen: zijn deze vragen rondom je inkomen realistisch? Misschien is je overtuiging inderdaad realistisch, maar neem eerst de tijd je overtuigingen te onderzoeken:

Een leuke tip om jouw financiële situatie onder de loep te nemen is; trek een uurtje of een avondje uit om jouw financiële situatie in kaart te brengen:

Pak je bankoverzicht erbij en:
Maak een eerste kolom met welke vaste lasten en kosten  je hebt (huur/hypotheek, zorgverzekering, telefoon etc.).
Maak een tweede kolom met welke noodzakelijke, maar fluctuerende, uitgaven je hebt (boodschappen etc.).
Maak een derde kolom met wat je uitgeeft per maand aan leuke dingen (kleding, etentjes etc.).

Bekijk nu eens heel eerlijk de tweede en met name de derde kolom voor jezelf. Zijn er bepaalde uitgaven waar je in zou kunnen besparen?
Stel je bedrag vast waarvan je vindt dat je dit minimaal moet binnenkrijgen per maand. Dit is een simpele optelsom.

Door dit te doen geeft je jezelf ruimte van baan te veranderen, een dag minder te gaan werken en/of je eigen bedrijf op te starten.
Op het eerste gezicht biedt een dergelijke keuze misschien minder inkomsten, maar hey… Misschien verdien je over een jaar wel meer dan je ooit had gedacht! Soms is een stapje achteruit doen een mogelijkheid om vervolgens een grote sprong vooruit te nemen.

Doe waar je blij van wordt, doe iets waarin je wilt groeien. Go for it!